Image
Top
Navigation

Vaucluse House 4

This beautiful three storey home for a couple and their son sits at the crest of Vaucluse, and screened from the street by a couple of sturdy paper bark trees. Its unique character is informed by the irregular shape of the block which results in the fragmentation of the house into three parts.

The planning revolves around the creation of separate quarters for the parents and their teenage son. Two distinct pavilions are connected by a glazed, sun-filled atrium, encompassing the sleek curved staircase and lift through all levels. The open plan living stretches out onto a generous north facing terrace, with the luxurious master bedroom above. These areas are oriented to enjoy the outlook to expansive views across the bay, towards the city skyline and the harbour bridge. A retreat is made available in a more intimate living area to the east, with spacious second and guest bedrooms above. Although a distinction is formed between the various spaces, each living and bedroom maintains privacy from the street and its neighbours, while bathing in the delight of sun and views from the north.

Location VaucluseYear In Progress