Image
Top
Navigation

Seaside Parade

As its name suggests, this highly coveted Coogee site, perched on the edge of a cliff, overlooks the Pacific Ocean. Such a dramatic location requires a very special home. The owners, a retired couple, live only a stone’s throw away and had their eyes on it for some time before finally securing it.

When a former plan was approved by council (designed by another architect), the owners felt it didn’t quite fit the bill for such an extraordinary site. As well as the home’s presentation to the street, their main grievance with the original plan was that its internal design didn’t capitalise on the views or make clever use of the site, which has a fall of more than nine metres. When MHNDU stepped in, we designed a home responding to the beautiful coastal escarpment and to the present and future needs of the clients. After all, the owners are not thinking about resale; this new home is to be their last.

 

Given the site’s exposure to the elements (a sharp drop of thirty metres to the water’s edge), MHNDU’s plan, which is expected to be completed by 2019, is to craft an extremely robust house. We will use concrete, sandstone and brick, thoughtfully combined with Corten steel to detail the garage door and balconies on the first floor. Corten, like concrete, will develop a characterful patina over time.

 

One of the key features in perfecting the plans for the owners is our innovative solution to car parking. As well as a turntable in the home’s forecourt to avoid reversing onto the street, a car lift in the garage will connect to the basement level, where four additional parking spaces are provided. All the services, such as the lift core, stairs and service zone; as well as the kitchen and scullery, are thoughtfully located on the southern side of the house. This allows for the open plan dining and living areas to capitalise on the full vistas and light to the north and east.

Seaside’s interior layout has been thoughtfully planned. On the top level are the bedrooms, including the main with an ensuite and dressing area, with additional bedrooms at the lowest of the four levels, ideal for extended family or guests. In the middle tier, there are generous open plan living areas; and at ground level (to the rear), overlooking the water, is a more informal entertaining area, which includes a large games area and all-important wine cellar.

Location Seaside ParadeYear In Progress