Image
Top
Navigation

Jacques Avenue

On top of an existing apartment building, a new rooftop extension overlooks the pristine beaches of Bondi. The space provides a retreat and entertaining space for residents of the apartment directly below, with large open windows and decks for seamless indoor and outdoor living. This sleek and contemporary extension is evocative of the Bondi Beach lifestyle, while exhibiting many environmentally sustainable features.

The roof form benefits from detailed analysis of a variety of thermal and environmental factors, resulting in an extension which is comfortable for its occupants.

Large roof eaves overhang the northern aspect to provide shading from the harsh summer sun, while thorough investigation was given to optimise the angle of solar panels above for solar energy generation and to maximise reflected light into a void over the apartment below. High performance glazing also incorporates photovoltaic features, while insulated walls and ceilings achieve energy ratings exceeding building code requirements.

The palette of materials is consistent with this concept, with recycled, low environmental impact and low VOC elements combined to create this fine example of sustainable architecture.

The focus of the design process was to integrate environmentally sustainable design features, not only for the roof top pavilion, and extending to the renovations of the apartments of the building below.

Location BondiYear In Progress