Image
Top
Navigation

Cammeray House

Dropping twenty metres from the street to the waterfront, this steeply sloping site required skilled navigation around a number of challenges, as well as an opportunity to see the possibilities that such a site offered.

One such challenge was a sewer line that ran directly down the middle of the site. The solution was to create a courtyard in the centre of the scheme, which not only allowed unobstructed access to the manholes concealed in the ground, but also served to allow light to penetrate to the centre of the house, creating a protected courtyard space for entertaining.

The clients dreamed of a sleek, modernist home, with a swimming pool, a boat shed, large entertaining areas and courtyard. Given the slope of the site as well as the site planning required to avoid the underground services, incorporating a swimming pool at grade would prove to be a challenge. The solution was to integrate the pool into the roof of the design, allowing for unobstructed panoramic views. The design delivers on the clients wishes for a sleek contemporary home; clad in white metallic cladding and resting on a base of concrete block.

Location CammerayYear 2016Credits Photography by Kaitlin Lu